Στις σύγχρονες κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους (γυμναστήρια, εκθέσεις, εργοστάσια κ.α.) προτιμάται η ενδοδαπέδια θέρμανση. Πρόκειται για ένα σύστημα θέρμανσης ή δροσισμού το οποίο προέρχεται από το εσωτερικό του δαπέδου. Υπάρχουν δύο είδη ενδοδαπέδιας θέρμανσης:

1. Ηλεκτρική Ενδοδαπέδια Θέρμανση

Όλο το δάπεδο ενός χώρου είναι διαστρωμένο με ηλεκτρικές καλωδιώσεις (ηλεκτρικές αντιστάσεις) οι οποίες τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο. Το σύστημα αυτό δεν παρέχει τη δυνατότητα δροσισμού.

2. Υδραυλική Ενδοδαπέδια Θέρμανση και Δροσισμός

Σε ολόκληρη την επιφάνεια του δαπέδου εγκιβωτίζονται ειδικοί σωλήνες στους οποίους διοχετεύεται ζεστό νερό, εάν θέλουμε να επιτύχουμε τη θέρμανση ενός χώρου είτε κρύο νερό, εάν πρόκειται για το δροσισμό του. Σε ένα υδραυλικό ενδοδαπέδιο σύστημα υπάρχουν πολλές επιλογές ως προς την πηγή που θα παράγει το νερό τροφοδοσίας του, όπως είναι οι λέβητες (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), οι αντλίες θερμότητας, η γεωθερμία, η ηλιακή ενέργεια, ηλεκτρικοί λέβητες, λέβητες ξύλου είτε pellet κ.α.

Πως Λειτουργεί η Ενδοδαπέδια Θέρμανση

Τοποθετούνται ειδικά διαμορφωμένες θερμομονωτικές και ηχομονωτικές πλάκες πάνω στο μπετόν του δαπέδου, σε όλη του την επιφάνεια. Ένας συνεχόμενος σωλήνας δικτυωμένου πολυαιθυλενίου υψηλής αντοχής τοποθετείται στέρεα σε όλη την επιφάνεια των πλακών.

Το σύστημα πλακών / σωλήνα καλύπτεται με ειδικό θερμομπετόν (ένα συμβατικό σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης/δροσισμού, μαζί με το θερμομπετόν, απαιτεί περίπου από 5 εώς και 9cm ύψους). Πάνω στο θερμομπετόν τοποθετείται το δάπεδο της επιλογής σας: ξύλο, πλακάκια, μάρμαρο, γρανίτης, κ.ά. Το ζεστό νερό διατρέχει αρμονικά όλο το πάτωμα χαρίζοντας σας το πλέον υγιεινό και άνετο περιβάλλον. Στην ενδοδαπέδια θέρμανση το δάπεδο λειτουργεί ως θερμαντικό σώμα. Οι σωλήνες κατανέμουν τη θερμότητα εκεί που χρειάζεται (και όχι στο υπόγειο ή στους εξωτερικούς τοίχους). Εξάλλου, εξαιτίας της ειδικής συστάσεως του θερμομπετόν (που είναι απαλλαγμένο από φυσαλίδες αέρα), όλη η θερμότητα ακτινοβολείται στον εσωτερικό χώρο. Σε έναν καλά μονωμένο χώρο το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης αποδίδει άριστα με νερό θερμοκρασίας  περίπου 30oC, ακόμα όμως και σε παλαιές κατοικίες που πραγματοποιείται μία ανακαίνιση σπιτιού, η θερμοκρασία λειτουργίας ενός συστήματος ενδοδαπέδιας δύσκολα θα ξεπεράσει τους 45 °C.

(+) Πλεονεκτήματα Ενδοδαπέδιας Θέρμανσης

  • Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι κατά 35% οικονομικότερη στη λειτουργία από μια συμβατική θέρμανση .Εξοικονόμηση ενέργειας 25%-35% σε σχέση με τα θερμαντικά σώματα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που απαιτούνται για την λειτουργία της (30-45 °C)
  • Απόσβεση του αρχικού κόστους από 1 έως 3 έτη λόγω της μειωμένης (25-35%) κατανάλωσης καυσίμου, του μειωμένου κόστους συντήρησης (βάψιμο τοίχων , αντικατάσταση κουρτινών κ.α.), αυξημένη διάρκεια ζωής λέβητα-καυστήρα ή αντλία θερμότητας λόγω μειωμένης λειτουργίας
  • Εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή ενέργεια) και των νέων τεχνολογιών (αντλίες θερμότητας) με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας έως και 60%.
  • Με την ενδοδαπέδια θέρμανση η αρχιτεκτονική διαμόρφωση γίνεται εύκολη λόγω της ελευθερίας των χώρων. Ενδείκνυται για σπίτια με μοντέρνα και ελεύθερη αρχιτεκτονική διαρρύθμιση (open plan χώρους χωρίς τοίχους, εσωτερικά αίθρια με μεγάλα ύψη, καθιστικά με μεγάλα ανοίγματα κτλ). Παρέχει δυνατότητα αυτονομίας ακόμα και σε κάθε δωμάτιο.
  • Άνετες συνθήκες διαβίωσης λόγω της τέλειας κατανομής θερμοκρασίας από το δάπεδο (max 29° C) ως την οροφή. Η υγρασία του χώρου διατηρείται σε κανονικά και σταθερά επίπεδα η ατμόσφαιρα δεν γίνεται αποπνικτική και δεν έχουμε μεταφορά σκόνης από τα ρεύματα αέρα. Οι συνθήκες διαμονής είναι ιδανικές για πάσχοντες από άσθμα ή αλλεργίες.
  • Δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς την επιλογή του τελικού δαπέδου. Η ενδοδαπέδια μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε υλικό: πλακάκι, μάρμαρο, ξύλο (κολλητό ή καρφωτό), πλαστικό δάπεδο, πατητή τσιμεντοκονία κλπ. Ωστόσο, πρέπει να έχει εκ των προτέρων αποφασιστεί τι τελικό δάπεδο θα στρωθεί σε κάθε χώρο, ώστε να προσαρμόσουμε τη μελέτη σε συνδυασμό με τη θερμική αγωγιμότητα κάθε υλικού.
  • Σε εκτεταμένους και μεγάλου εσωτερικού ύψους χώρους η ενδοδαπέδια αποδεικνύεται εξαιρετικά αποδοτική και οικονομική στη λειτουργία, αφού δε συσσωρεύει θερμότητα στην οροφή, αλλά την κατανέμει ομοιόμορφα στο χώρο από κάτω προς τα πάνω.
  • μπορεί να εγκατασταθεί ακόμα σε πισίνες στο εσωτερικό κτιρίων, σε ράμπες, σε θερμοκήπια, σε εκκλησίες κλπ.
  • Είναι εύκολη στη ρύθμιση και στο χειρισμό.

(–) Μειονεκτήματα Ενδοδαπέδιας Θέρμανσης 

  • Επειδή θερμαίνει δομικά στοιχεία (το δάπεδο λειτουργεί ως θερμαντικό σώμα), παρουσιάζει αδράνεια σε γρήγορες κλιματικές εναλλαγές. Για το λόγο αυτό δεν είναι κατάλληλη για ανακαινίσεις σε εξοχικές κατοικίες.
  • Τα χαλιά δεν μπορούν να καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του χώρου και πρέπει να είναι γνωστή εκ των προτέρων η θέση τους για πυκνότερη διάστρωση των σωλήνων.
  • Όταν χρησιμοποιείται για την ψύξη του χώρου, επιτυγχάνεται μερικός μόνο δροσισμός του κτιρίου.
  • Η ενδοδαπέδια συγκριτικά με το καλοριφέρ καθυστερεί αρχικά να αποδώσει απευθείας τη θερμότητα στο χώρο. Για το λόγο αυτό συνιστάται να τίθεται η ενδοδαπέδια σε λειτουργία προετοιμασίας κατά τον Οκτώβριο, όταν δηλ. παρατηρείται πτώση της θερμοκρασίας.
  • Η κατασκευή ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι κατά κανόνα ακριβότερη από την κατασκευή ενός συστήματος με παραδοσιακά θερμαντικά σώματα. Η διαφορά αυτή καλύπτεται όμως γρήγορα, πρώτον λόγω του χαμηλότερου κόστους λειτουργίας του συστήματος και δεύτερον λόγω των  μειωμένων εξόδων συντήρησης που προκαλούνται από τη θέρμανση με καλοριφέρ όπως λόγου χάρη διαρροές σωμάτων και σωλήνων, βάψιμο σωμάτων και τοίχων κ.α.
credit card Eurobank
© myenergyhome    κατασκευή eshop Softways